ישוע – הבודהה היהודי

106087664_689040971917790_7381720326068247716_o

למאמר המלא

מאמר זה מהווה המשך והרחבה של הפרק על ישוע במאמר הקודם שלי: "דרכם הרוחנית של האיסיים"[1].

ישוע הוא דמות חידתיות וייחודית בהיסטוריה האנושית. מצד אחד הוא היה יהודי כמעט אנונימי שהוצא להורג בגיל צעיר בפקודת הנציב הרומי בארץ ישראל. המקורות ההיסטוריים של תקופתו כמעט ולא מזכירים אותו, ועל פניו נראה שהוא הותיר רושם מועט מאוד בימי חייו.

מצד שני מסביב לדמותו ההיסטורית נוצרה דת עולמית חדשה שעיצבה את התרבות המערבית, ושמונה היום מעל שני מיליארד מאמינים בכל רחבי תבל. דת זו הפכה את אותו יהודי אנונימי לישות רוחנית שהתגשמה בבן אנוש והקריבה את חייה על מנת לגאול את המין האנושי.

באופן פרדוקסלי הדת הנוצרית, שלכאורה ממשיכה את דרכו של ישוע – יהודי שהטיף לאהבת האדם, הייתה המקור להיווצרותן של תורות אנטישמיות ושל שנאת יהודים שהגיעה לשיאה בשואת יהודי אירופה.

מאמר זה איננו עוסק בדת הנוצרית, אלא בדרכו הרוחנית של ישוע. כותרת המאמר "ישוע – הבודהה היהודי" מצביעה על תוכנו. המונח בודהה, שפירושו בסנסקריט "זה שהתעורר" מתייחס לאדם שחווה הארה והגיע למצב תודעתי של מודעות מלאה. התואר בודהה איננו מתייחס לאדם ספציפי, אלא למצב ההארה שעל פי המסורת הבודהיסטית היו רבים שזכו להגיע אליו.

למיטב הבנתי ישוע אכן היה בודהה – אדם שזכה להשגה רוחנית גבוהה ושאף להנחיל את הדרך להארה רוחנית גם לאחרים. ישוע המורה הרוחני פעל ולימד בארץ ישראל וכל תלמידיו היו יהודיים. ב"דרכם הרוחנית של האיסיים" הצגתי את ההשערה שישוע המשיך מסורת רוחנית אזוטרית שנשמרה בהתחלה על ידי הכוהנים בבית המקדש בירושלים, ולאחר מכן על ידי כת האיסיים.

בדומה ל סִידְּהָארְתַה גַאוּטַמַה – הבודהה ההיסטורי – ישוע הפך את המסורת הרוחנית היהודית לנגישה לכל מי שהיה מוכן ללמוד אותה, ולפיכך הוא ראוי לכינוי הבודהה היהודי.

סטוארט פרין – מורי הרוחני – כותב את הדברים הבאים בספרו "לנווט בנהר הזמן":

"בליבה של כל דת נמצא מרכיב מיסטי שדומה לטכניקת המדיטציה שפיתח רודי. אם נחפור ונוציא את ההשקפות שחבויות בטקסטים, נמצא רבדים של משמעויות עמוקות שיובילו אותנו לתחום של הארה רוחנית."[2]

מאמר זה הוא ניסיון לקלף את המעטה התיאולוגי שנוצר מסביב לדמותו של ישוע, ולחדור למרכיב המיסטי בתורתו.

[1] אלי מלכי "דרכם הרוחנית של האיסיים", מרץ 2015 – http://www.inbest.co.il/NGO/Essenes.pdf

[2] התרגום של הקטע הרלוונטי וכן הפניה למקור נמצאים בדף: העם הנבחר

מידע נוסף לגבי רודי ניתן למצוא בדף: רודי (סוואמי רודרננדה)

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s